Del 8. Varför är begreppen ”val” och ”förändring” så viktiga?

Detta inlägg är ett utdrag ur ett större dokument som finns under ”Val och förändring”, vilket sammanfattar centrala tankar i den här bloggen. Då det kan vara lite mastigt att läsa hela på en gång, så publicerar jag dokumentet del för del under några dagar.

-Varför är begreppen ”val” och ”förändring” så viktiga?

-Det handlar inte om skuld. Känns de här tankarna [i de föregående inläggen om val och förändring] främmande? Först och främst så vill jag vara tydlig med att det inte handlar om att skuldbelägga någon för den situation hen befinner sig i. Tvärtom. Vi har ALLA situationer i våra liv som är problematiska för oss, som vi inte har lyckats lösa ännu. Detta faktum gör oss inte till dåliga människor; det gör oss bara till just människor. Jag menar heller inte att någon som befinner sig i en svår, farlig eller smärtsam situation, bara kan ”välja” att sluta med det och välja något annat istället. Men återigen så är det just detta som är poängen: personen kan inte välja annorlunda eftersom hen inte har lärt sig att göra de val som behöver göras ännu. Det är inget fel på personen som väljer att göra så som erfarenheten har lärt. Men det är möjligt att lära sig att välja annorlunda och det är då det egna valet blir till en styrka. Om man av eget val önskar lära sig se nya möjligheter och lösningar, att göra annorlunda än man har gjort hittills, då finns det inget som kan hindra en. Det kommer att finnas hjälp och stöd och ens verklighet kommer bokstavligt talat att förändras. Men även motsatsen är sann; om man inte själv gör valet att skapa förändring där man behöver det, så spelar det ingen roll hur mycket stöd och hjälp man får; det kommer endast att leda till en kortvarig förbättring av situationen, och sedan kommer man att glida tillbaka till där man var innan.

Lämna ett svar